Theater om mensen te verbinden met diverse culturele achtergronden
Van 21 tot 25 maart waren wij te gast bij de culturele organisatie Smascherati! in Perugia, Italië. Deze organisatie geeft de workshops Human Beings en Teatro Rifugio aan deelnemers met diverse culturele achtergronden.
Jacqueline Korevaar
Workshop participant, Storyteller, Performer
Wat is Teatro Rifugio?
Van 21 tot 25 maart waren wij te gast bij de culturele organisatie Smascherati! in Perugia, Italië. Deze organisatie geeft de workshops Human Beings en Teatro Rifugio aan deelnemers met diverse culturele achtergronden. Beide workshops zijn twee keer per week in de avond.
Wij hebben tijdens 1 week meegedaan met deze workshops. Smascherati! geeft deze workshops al zo'n 25 jaar. Zij hebben veel ervaring met het
werken met mensen met diverse culturele achtergronden. De deelnemers aan de
workshops waren heel enthousiast en er was een zeer positieve sfeer. Dit was mooi om te
zien en werkte aanstekelijk.
Human Beings is een vrij toegankelijke theaterworkshop. De meeste deelnemers zijn
studenten (uit Italië en andere landen), maar ook ouderen. Het logo van de workshop is het Chinese teken voor human being, waarin je twee mensen ziet die op elkaar leunen. Dit sluit goed aan bij de gedachte: mensen zijn niet alleen, ze hebben elkaar nodig.

Het uitgangspunt van de theaterworkshops is een laboratorium, een plek voor onderzoek. Een plek waar iedereen zich veilig voelt om dingen uit te proberen. De focus ligt op fysiek theater, het lichaam is het startpunt. Dit is de artistieke overtuiging van de regisseur, Danilo Cremonte. Dit werkt goed bij het werken met mensen die
afkomstig zijn uit verschillende culturen en niet dezelfde taal spreken.

De workshops starten met een lange fysieke opwarming. De regisseur doet fysieke oefeningen voor (beweging en stem) die de deelnemers nadoen. Het idee erachter is de deelnemers te trainen in hun fysieke spelmogelijkheden, om een gemeenschappelijke basis te leggen en een groep te creëren. In de fysieke oefeningen wordt veel gebruik gemaakt van elementen uit de clownerie wat zorgt voor een vrolijke, positieve sfeer. Na de
opwarming wordt gewerkt aan scenes in tweetallen. Scenes met elementen van de clown,
aan de hand van een opdracht van de regisseur.

Bij de Teatro Rifugio workshops zijn de deelnemers vluchtelingen – mensen van
verschillende achtergronden – uit asielzoekerscentra. De workshops heeft dezelfde opzet als de Human Beings workshop, maar is aangepast. De workshop duurt 2uur (i.p.v. 3 uur), de opwarming is minder lang, in de oefeningen daarna ligt meer focus op het leren van de Italiaanse taal. De workshops starten in ruimtes van de asielzoekerscentra zelf, waar iedereen aan kan meedoen. Na 4 weken wordt er gewisseld naar de ruimte van de culturele organisatie Smascherati!. Een belangrijk element is dat bij beide workshops veel deelnemers zijn die al jaren lang meedoen, zij werken als een soort mentoren voor de nieuwe deelnemers. Er is bewust voor gekozen om de workshops in twee aparte groepen te geven.

Na de workshops voegen de deelnemers uit de beide groepen samen en maakt de
regisseur met deze groep een voorstelling. De voorstelling komt tot stand door een
"pingpong tussen de groep en de regisseur". Het uitgangspunt van de workshops is het
werken aan theater. Dit is belangrijk voor de deelnemers, maar wat er ook bij komt (en
voor veel deelnemers minstens net zo belangrijk) is het sociale aspect. Veel deelnemers vertellen dat ze er goede vrienden maken. Daarnaast leren de deelnemers spelenderwijs de Italiaanse taal. Bij een presentatie in een asielzoekerscentrum in Perugia vertelt de organisatie van de extra activiteiten voor vluchtelingen: "De vluchtelingen die hebben meegedaan met de workshops en voorstelling leren sneller Italiaans, hebben meer sociale contacten buiten het asielzoekerscentrum en vinden sneller werk".
Summing up: Waarom werken de workshops Human Beings en Teatro Rifugio zo goed?
"In my opinion, there are 3 main reasons why the workshops are successful from the
perspective of organising them. I think it works very well with Teatro rifugio in Perugia
because Smascherati! directly reaches out to their target groups in refugee centres. It's
impressive how many stakeholders are involved in the process to get the participants to
join the workshops. Another advantage is that the organisation pays the participants the
travel costs for a return trip to the theatre. Finally, the reason it works very well is because
there are not so many organisations in Perugia who work with refugees using methods of
theatre. Having such a complex approach, from inviting the participants to managing their
needs, this practice could be also replicated in other countries." - Oksana, Participant of the workshop
Het viel mij heel erg op hoe enthousiast de deelnemers waren en wat voor positieve sfeer er was. De workshops zijn gratis toegankelijk, dit verlaagt voor veel deelnemers een drempel. Inhoudelijk en artistiek creëert het doen van de lange fysieke opwarming en de fysieke scenes een sterke groep en een gemeenschappelijke taal. Het zorgt voor een veilige en positieve sfeer. De regisseur geeft heel duidelijk leiding. Daarnaast zijn er allerlei mentoren (eerdere deelnemers) in de groep, die de regisseur helpen met het begeleiden van de nieuwe deelnemers. Uiteindelijk zorgt het maken van een voorstelling samen voor een sterke band. Voor veel deelnemers is het allemaal samen een heel waardevolle, verrijkende ervaring, wat betreft theater maar in ieder geval sociaal.
Jacqueline Korevaar
Storyteller, Performer, Trainer
Stichting CWM Education
cultureworldme@gmail.com
Address
Herengracht 449A
1017 BR Amsterdam
The Netherlands
Subscribe for Events
© 2020 Stichting CWM Education